Úvod Úřední deska Obecní úřad O obci Přírodní památka Fotogalerie Mapy Aktuality Mapa serveru

PŘÍRODNÍ PAMÁTKA
MODŘENEC CHOCHOLATÝ


Středně vysoká až statná, vytrvalá, lysá, přísně chráněná bylina (lidově nazývaná vlčí cibule). Na stanovišti rostlina dobře vytrvává podzemní vejčitou cibulí, z níž na jaře vyrůstají přízemní listy. Z jejich středů vyniká přímý, jednoduchý květní stvol, až 80 cm vysoký, ukončený velkým květenstvím. Přízemní listy jsou široce čárkovité, žlábkovité, na okraji s delšími zoubky, kratší než stvol, až 50 cm dlouhé, zašpičatělé, vzpřímené, někdy v horní části převislé s drsným okrajem.
Květy jsou uspořádány v koncovém prodlouženém řídkém hroznu, nahoře s chocholkou sterilních květů; květy jsou oboupohlavné, pravidelné. Okvětní lístky jsou srosté až k zoubkům, 2-2,5 krát delší než širší. Spodní květy jsou krátce stopkaté, nahnědlé, na okraji zelené, rovnovážně dostálé; prostřední jsou menší, modré; horní jsou dlouze stopkaté, fialově modré, zřídka bílé, vzpřímené, tvoří chochol.
Plod je tobolka s vejčitými chlopněmi. Kvete od května do července.

Geofit, rozšířený v mediteránní, mírné až oceánské oblasti Evropy. Roste na světlých, sušších, písčitých až skeletnatých stanovištích, na výslunných skalnatých stráních, při okrajích světlých lesů, ale také na mezích a polích nížin až do podhorského stupně.

V České republice je silně ohroženým druhem !
MODŘENEC CHOCHOLATÝ
Muscari comosa
MODŘENEC  CHOCHOLATÝ